Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министрите на ЕС гласуваха "за" задължителното разпределение на 120 000 бежанци

22 септември 2015, 19:32 часа • 4835 прочитания

Министрите на вътрешните работи на Европейския съюз одобриха с квалифицирано мнозинство задължителните квоти за разпределението на 120 000 мигранти в Европейския съюз, предаде AP.

Схемата за квотите беше предложена от Еврокопейската комисия. 

След като не се постигна пълно единодушие по текста на предложението от Люксембургското председателство на Съюза, то го е подложило на гласуване и мнозинството от държавите-членки, включотелно и България, са гласували "за" разпределянето.

Било е предложено разпределянето на 120 000 мигранити да стане на два пъти – спешно да бъдат заселени 66 000 души, намиращи се сега в Италия и Гърция и на по-късен етап – още 54 000, информира БНТ.

Румъния, Словакия, Унгария и Чехия очаквано са гласували "против", но са се оказали малцинство, а Финландия се е въздържала, предаде БНР, позовавайки се на два независими източника. 

Вътрешният министър на Полша обаче, изненадващо е заела различна позиция от колегите си от Вишеградската група. Варшава е дала подкрепата си, въпреки че първоначално беше против задължителните квоти. 

Това на практика би означавало, че тези държави от Централна Европа ще бъдат принудени на сила да приемат отредения им брой бежанци, а Унгария ще бъде принудена да дава такива. 

България ще подкрепи задължителните квоти за разпределянето на 120 000 бежанци в ЕС, потвърди преди началото на извънредната среща на вътрешните министри в Брюксел вицепремиерът Румяна Бъчварова. "Този ангажимент трябва да бъде задължителен за държавите, защото иначе се обезмисля неговото прилагане", каза тя.

Очаква се официалният текст на решението на Съвета на министрите и точните проценти и разпределението на квотите.

 

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес