Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Милер: ЕК не може да забрани строежа на "Южен поток"

31 май 2014, 13:56 часа • 40649 прочитания

Европейската комисия не може да спре реализирането на проекта "Южен поток", заяви ръководителят на Газпром Алексей Милер.

Газопроводът ще премине през акваторията на Черно море и през страни от Южна и Централна Европа с цел диверсификация на маршрутите за износ на руски газ, предаде БГНЕС.

"Еврокомисията не може да спре строежа, нас никой не може да ни забрани да строим. Отговорът ни е много прост. През декември 2015 г., още следващата година, първият газ по морската тръба под Черно море ще премине през България и ще стигне Европейския съюз" – цитира РИА Новости изявлението на Милер по руската телевизия. Милер потвърди, че представители на Гърция са поискали да бъде построено отклонение от тръбата към нейната територия.

Миналата седмица президентът Путин посочи, че Русия е готова да реализира проектите Северен поток и Южен поток, но ако Евросъюзът ще пречи на осъществяването на Южен поток, Русия ще разгледа други варианти за маршрута на газопровода – през страни, които не са членки на ЕС.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес