Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мицотакис обеща: През 2023 г. гръцката диаспора да е с право на глас

26 септември 2019, 15:20 часа • 4175 прочитания

На среща с представители на гръцката диаспора в САЩ министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис заяви, че през 2023 г. регистрираните в избирателните списъци граждани, които не живеят в Гърция, ще имат право да гласуват в чужбина.

В момента те трябва да се завърнат в родината си, за да участват в парламентарни избори. През 2018г. лидерът на  "Нова Демокрация" и настоящ премиер на страната направи същото предложение в парламента. Поиска промяна в Изборния закон на Гърция. Премиерът тогава Алексис Ципрас не пое директен ангажимент, а  предложението някак бавно потъна в бюрократични парламентарни хватки.

Според Конституцията на страната, за приемането на такъв закон са необходими 200 депутатски гласа.

Мицотакис обеща, че ще започне сондажи с лидерите на политическите партии, за да бъде внесен проект. Не се предвижда промяна в избирателните списъци, а гласуването в чужбина ще е равнопоставено с гласуването в Гърция, пише БГНЕС.

Премиерът предвижда броят на гръцките народни представители да бъде увеличен с 15 човека, избирани на територията на цялата страна, за да може диаспората също да има свои депутати.

Мицотакис информира представителите на диаспората, че правителството работи за намаляване на бюрокрацията в консулските представителства.

Държавата ще подкрепя изучаването на гръцки език, тъй като църквата и езикът са двата елемента, които поддържат връзката между диаспората и родината.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес