Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мицкоски: От България ще се опитат да ни изкарат лошите

30 август 2024, 15:10 часа • 925 прочитания

"Ще се опитат да и включат в предизборната реторика и да предизвикат реакция от наша страна, така че ние ще бъдем лошите", казва македонският премиер по повод реакциите от българското МВнР, че Скопие се отдалечава от европейската интеграция, пише македонската Телма.

Припомняме, че поводът за позицията бяха исканията на македонския премиер за допълнение на френското споразумение, както и думите му, че  ще работи с редовното правителство, а не със служебната власт. ОЩЕ: "Мицкоски поставя под въпрос европейската перспектива на страната си": България размаха пръст на македонския премиер

Кампанията в България

Мицкоски коментира и предизборната обстановка в страната ни. "Знаете, че там след много перипетии седмите поредни избори за последните три години мисля, че са насрочени за 29 октомври и политиците там ще направят всичко, за да ни включат в предизборната си риторика и така да предизвикат реакция на нашите страна, с която ще се опитат да ни представят на приятелите ни в международната общност, че ние сме пакостливите, че те са добрите и че по този начин на практика създаваме кавга, размирици, и т.н.", обясни Мицкоски.

Двете големи предизвикателства според Мицкоски

"В следващия период Северна Македония ще бъде изправена пред две големи предизвикателства – опит на вътрешните структури да създават нестабилност и опит на източната ни съседка (бел. ред. България) да ни включи в предизборната реторика", предупреждава премиерът Християн Мицкоски, призовавайки македонските граждани, на политиците, на тези, които мислят доброто на родината и гражданите, за да не се поддават на тези провокации.

Френското предложение

Така нареченото френско предложение бе прието преди две години по време на френското председателство. Като резултат от него на 17 юли 2022 г. се подписа двустранен протокол, който всъщност ще е част от преговорните документи на Северна Македония за ЕС. Именно там фигурира условието за вписването на българите в конституцията на Северна Македония. Нещо, което не се е случило и до момента. ОЩЕ: Нито дума за френското предложение: Силяновска се срещна с посланика на Франция (СНИМКА)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес