Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Меркел отдаде почит на загиналите в Холокоста роми

24 октомври 2012, 16:17 часа • 6909 прочитания

Германският канцлер Ангела Меркел отдаде почит на ромите, станали жертви на Холокоста, при откриването на монумент в тяхна памет в Берлин. Тя обеща да ги защитава срещу днешната дискриминация в Европа.

"Този паметник ни напомня за един народ, който много дълго време беше забравен... Почитта към жертвите съдържа също така обещание да защитаваме малцинствата, дълг за днес и утре", заяви Меркел пред оцелели роми в концентрационни лагери, техните семейства и германски депутати.

"Ромите продължават да страдат и днес от дискриминация и отхвърляне, днес те продължават да се борят за своите права. Дълг на Германия и на Европа е да ги подкрепя", изтъкна канцлерката повече от 65 години след Холокоста, при който загинаха близо 500 000 роми. Така тя отговори на оцелял от Холокоста ром, холандеца Зони Веиш (75 г.), чието семейство било погубено от нацистите.

"Сякаш не сме научили почти нищо от историята. Ако беше така, сега щяха да се отнасят по друг начин с нас", заяви той и призова правителствата на 27-те държави членки на ЕС да поемат отговорността си за интеграцията на ромите. Мемориалът, който се намира срещу германския парламент и е дело на израелския художник Дани Караван, е във формата на кладенец с надгробен камък в центъра, на който всеки ден ще бъде поставяно свежо цвете.

Паметникът е финансиран от германското правителство с 2,8 милиона евро и се намира близо до мемориалите, посветени на еврейските жертви на Холокоста и на хомосексуалните, убити от нацистите.

Редактор: Ивайло Кючуков

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес