Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Меркел обедини осем държави за прием на бежанци от лагерите в Турция

30 ноември 2015, 13:25 часа • 7200 прочитания

Бежанската криза в Европейския съюз предизвиква и своеобразно вътрешно разделение след вчерашния Европейски съвет, посветен на темата. Оказа се, че група от 8 европейски държави е готова да се обедини около германския канцлер Ангела Меркел и нейната позиция „добре дошли“ на бежанците, пише Euobserver.

Освен за Германия, става въпрос още за Австрия, Белгия, Финландия, Гърция, Люксембург, Холандия и Швеция. Всички те са готови да поемат „неопределен още брой бежанци“ от турските лагери, приемащи бежанци от Сирия. Според самата Меркел идеята е „да се замени нелегалната имиграция с легална“, която си заслужава усилието. Първите преговори между осемте държави не са довели до конкретен ангажимент за приемане на бежанци, но германският канцлер подчерта, че в следващите дни ще има интензивни разговори по детайлите и на 17 декември ЕК ще представи предложение, базирано на договореното.

В германската преса вече се появиха предположения, че договорката между осемте ще обхване 400 000 души, но холандският премиер Марк Руте, също като Меркел, подчерта изрично, че няма съгласие за точно число.

Срещата между осемте държави стана малко преди общата среща на Европейския съвет с Турция, на която беше прието Анкара да получи еднократно 3 млрд. евро заради бежанците и безвизов режим в рамките на ЕС. Пак преди това имаше среща и на Вишеградската четворка – Чехия, Унгария, Полша и Словакия. Четирите държави потвърдиха нежеланието си да има квотна система за бежанците в ЕС. А министърът по европейските въпроси на Полша Конрад Шимански изрично каза, че осемте държави, групирани отколо Меркел, са същите, които са искали „мини-Шенген“ след атентатите в Париж. „Не искаме тези вълнения в ЕС да се използват за предтекст за затваряне или ограничаване на Шенгенското пространство“, подчерта Шимански.

През тази година в ЕС са дошли 1,5 млн. бежанци и имигранти. Вече беше постигната и договорка на принципа на мнозинството за разселване на 120 000 бежанци в рамките на ЕС, като Чехия, Унгария, Румъния и Словакия бяха против.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес