Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Меркел: Няма да бъда посредник между Тръмп и Путин

07 юли 2017, 06:30 часа • 1277 прочитания

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не желае да бъде посредник между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин. Тя обяви това в отговор на журналистически въпрос, който ѝ беше зададен при пристигането ѝ на мястото в Хамбург, където ще се проведе двудневната среща на Г-20, предаде БГНЕС.

"Ние имаме собствена ясна позиция, включително за Украйна. В този смисъл се стараем в "нормандския формат", включително със САЩ, да намерим решение", поясни Ангела Меркел.

"Своята задача виждам не в посредничеството, а да давам принос за решаването на проблема и такъв принос е "нормандският формат", добави канцлерът.

Междувременно Меркел се срещна с Доналд Тръмп, в предвидена предварително среща преди събирането на Г-20. На нея тя обсъди с американския президент процеса на "възобновяване на реализацията на Минските договорености, деескалацията на конфликта между Катар и някои държави от Персийския залив и арабските страни, както и денуклериаризацията на Корейския полуостров".

CNN коментира, че за разлика от първата среща между двамата в Белия дом, сега те са се здрависали пред камерите. Меркел обаче не пропусна да се противопостави на политиката на Тръмп в прав текст, като каза, че сериозни въпроси като климатичните промени и бежанската криза не могат да бъдат решени с изолация и протекционизъм.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес