Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Меркел не иска диалогът с Тръмп да спира, има обединен фронт срещу митата на САЩ

11 юни 2018, 07:14 часа • 1349 прочитания

Германия и ЕС не могат лекомислено да се доверяват на САЩ, но Берлин има намерение да продължи диалога с президента на САЩ Доналд Тръмп. Това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел за телевизия ARD, предаде БГНЕС.

"Няма причини да не си говорим", отбеляза тя, като подчерта, че има намерение да продължи диалога с Тръмп, включително на юлската среща на върха на НАТО в Брюксел. "Това няма да е много лесно", призна Меркел.

Решението на Тръмп да не подписва заключителното комюнике на срещата на върха на Г7 в Канада показва, че трябва да се полагат още повече усилия за укрепване на Европейския съюз, смята канцлерът. Според Меркел Европа трябва по-активно да защитава своите ценности и принципи. Тя подчерта, че разногласията със САЩ не означават край на трансатлантическото партньорство. И определи решението на Тръмп като "разочароващо и малко потискащо".

"Отказът от решението да подпише комюникето със съобщение в Twitter, разбира се, разочарова и също малко потиска", каза Ангела Меркел.

"Да разговаряме един с друг, да водим твърди спорове, да чуем аргументите на другата страна - това ще бъде за мен повод отново да отида на такава среща", отбеляза Меркел своето виждане за бъдещето на Г7.

Междувременно канадският външен министър Кристия Фрийланд коментира, че Канада, ЕС, Япония и Мексико имат единна позиция към митата на САЩ върху алуминия и стоманата. Има тясна координация за съответните мерки, увери Фрийланд и добави, че е изпратена жалба в Световната търговска организация (СТО).

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес