Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Меркел бързо замени министъра на земеделието

17 февруари 2014, 19:45 часа • 23312 прочитания

Коалиционното правителство на Ангела Меркел бързо замени министъра на земеделието.

Ханс-Петер Фридрих ненадейно подаде оставка като министър на земеделието под натиск заради подозренията, че е разкрил поверителна информация за разследване на детска порнография, докато е бил министър на вътрешните работи.

Кристиан Шмид от Християнсоциалния съюз (ХСС) ще заеме досегашния пост на Фридрих. В момента Шмид е заместник-председател на баварската консервативна партия ХСС.

Скандалът избухна миналата седмица, след като се оказа, че Фридрих е предупредил лидера на социалдемократите, че името на един от видните му депутати е изникнало в международно разследване на детска порнография.

Кризата разкри традиционните разделителни линии между консервативния блок на Меркел и старите й врагове, левоцентристката ГСДП, които през декември заровиха томахавките, за да обединят услията си в "голяма коалиция" на левицата и десницата.

Меркел вижда необходимост от по-голяма яснота по въпроса, но няма опасност това да повлияе на работата на правителството, каза говорителят на германския канцлер пред репортери.

"За канцлера е важно, че всички неуредени въпроси да се уреждат по убедителен начин", заяви Щефан Зайберт.

Но Меркел "има увереност, че тази коалиция, това правителство, ще бъде в състояние да се грижи за големите въпроси в интерес на гражданите", допълни той.

Източник: БГНЕС

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес