Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Международният съд постанови Русия да спре военните действия в Украйна

16 март 2022, 18:45 часа • 4980 прочитания

Международният съд на ООН постанови Русия да спре военните действия в Украйна. Това съобщава Ройтерс.

Освен това съдът постанови, че Руската федерация трябва да гарантира, че други сили, „намиращи се под неин контрол или подкрепяни от Москва“, също ще прекратят военните действия. Съдът заяви, че Русия и Украйна са длъжни да се въздържат от всякакви действия, които ще изострят конфликта или ще затруднят разрешаването му.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в Twitter, че „Украйна спечели пълна победа в делото срещу Русия в Международния съд“. Все още няма коментари от руска страна по повод на решението.

 

Ройтерс отбелязва, че решенията на Международния съд са задължителни, но той няма средства да контролира тяхното изпълнение. Досега страните рядко са отказвали да спазват условията, предписани в регламентите.

На 27 февруари украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Украйна официално е завела дело срещу Руската федерация в Международния съд в Хага заради пълномащабното нахлуване на руски войски в Украйна. Страната-агресор трябва да отговаря за извършеното.

 

На 7 март се проведе първото заседание на Международния наказателен съд в Хага относно разследването на руски военни престъпления, извършени срещу Украйна. Ставаше дума за действията на страната-агресор от 2014 г. насам. В същото време главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова обеща да докаже в Хага, че Путин е най-големият военнопрестъпник на ХХІ век. Тя обясни за какви престъпления висшето ръководство на Руската федерация трябва да седи на подсъдимата скамейка в Хага.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес