Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мей изрази увереност, че Иран спазва ядрената сделка

24 септември 2018, 08:30 часа • 583 прочитания

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей, в интервю за телевизия Си Би Ес, излъчено в неделя, изрази увереност, че иранските власти изпълняват изискванията на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за ядрената програма на Техеран.

"От това, което наблюдаваме, смятаме, че те спазват СВПД", отбеляза премиерът на Великобритания.

Тя подчерта, че СВПД трябва да бъде запазен. "Ние искаме да гарантираме една ядрена сделка, която не позволява на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Смятаме, че сделката трябва да бъде запазена. Другите участници в тези сделка също смятат, че тя трябва да бъде запазена", подчерта Мей.

"Съгласни сме със Съединените щати, че съществуват и други аспекти от поведението на Иран, които следва да бъдат разгледани", допълни Мей. Според нея пример за подобни аспекти са действията на Техеран за "дестабилизация на региона" и разработката на балистични ракети.

През май президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон напуска СВПД — споразумение, което предвижда ограничения за разработването от Техеран на ядрени технологии срещу отмяна на съществуващите санкции, наложени от Съвета за сигурност на ООН, както и тези въведени едностранно от САЩ и Европейския съюз. Останалите страни по споразумението (Русия, Великобритания, Германия, Китай и Франция) не одобряват отказа на САЩ от СВПД и продължават да спазват договореностите.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес