Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Масово валят оставки на евродепутати от ЕП

18 ноември 2017, 14:51 часа • 3290 прочитания

Членове на Европейския парламент напускат законодателния орган на ЕС средно по един на седмица, съобщи „Политико“. 33 евродепутати са напуснали постовете си от началото на 2017 г., а 80 са напуснали местата си след спечелването на вота през 2014 г. За някои от тях става дума за апетитни ходове: Анджей Дуда от евродепутат стана президент на Полша в рамките на седмици през 2015 г. За други опитът да се реализират в националната политика завърши с катастрофа: Улрике Луначек от вицепрезидент на Европейския парламент президент стана безработна, когато нейните Зелени в Австрия не успяха да спечелят нито едно място на октомврийските избори в страната.

Най-много евродепутати е загубила Испания – тази страна е олекнала с 12 души в ЕП, следвана от Великобритания с 10. В пропорционално отношение Белгия също е най-губеща: петима от 21-те белгийски евродепутати са напуснали от юли 2014 г.

Има и губещи по партийна линия: Британските консерватори са партията, която е загубила най-много евродепутати – петима. Испанският Podemos, британската Лейбъристка партия и полската консервативна „Ред и справедливост“ са имали четири оставки след последните избори за Европейски парламент, предаде БГНЕС.

От статистиката излиза, че представителите на силния пол имат по-слабо влечение към ЕП - 55 мъже депутати са напуснали, срещу 25 жени (15 от които са напуснали от 1 януари).

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес