Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Масов бой в Русия между ултранационалисти и етнически малцинства (ВИДЕО)

09 септември 2024, 12:22 часа • 1564 прочитания

Следственият комитет на Русия разследва „масово сбиване“ между руски ултранационалисти и хора от Централна Азия в Афипски, Краснодарския край на Руската федерация. Това се случва на фона на засилената ксенофобия срещу мигрантите и етническите малцинства в страната.

На 8 септември Следственият комитет заяви, че отделът му в Краснодарския край разследва боя между местни жители и „хора с неславянски облик“. На публикуваните кадри, за които се твърди, че са от инцидента в Афипски, се вижда голяма тълпа от хора и сбиване с ограничен мащаб.

Регионалното министерство на вътрешните работи съобщи, че органите на реда са задържали 43 души на мястото на боя.

Ултранационалисти в действие

Руският опозиционен Telegram канал SOTA отбеляза, че руската ултранационалистическа онлайн общност „Руски меч“, която изповядва ксенофобия срещу мигрантите и етническите малцинства в Русия, е популяризирала инцидента и вероятно е повлияла на повече ултранационалисти да се присъединят към тълпата. SOTA също така съобщи, че абонат на онлайн общността „Руски меч“ твърди, че руските власти са извършили рейд срещу мигрантските общности след кавгата. 

Каналът отбеляза, че членовете на друга крайнодясна ултранационалистическа онлайн общност - „Руска общност“, и преди са организирали демонстрации срещу мигрантите.

Руската служба на BBC съобщи през юни 2024 г., че филиали на основателя на руския пункт „Царьград“ - православния националист Константин Малофеев - са основали проекта „Руска общност“ в края на 2020 г.

Етническите малцинства напоследък представляват голям проблем за вътрешния ред, наложен от режима на кремълския диктатор Владимир Путин. Припомнете си какво стана в началото на тази година в Башкирия: Идват ли нови протести на малцинствата в Русия? Нов проектозакон дава индикации.

Още: Започва ли разпадът? Многохилядни протести в субект на Руската федерация (ВИДЕА)

Враждебността на руските власти към малки етнически групи се засили след терористичната атака в "Крокус Хол" край Москва през март 2024 г.: Заради "Крокус": Кремъл затегна здраво мерките за таджиките, пристигащи в Русия.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес