Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мащабна размяна на затворници от Русия: Кацнал самолет в Калининград дава поредни индикации

01 август 2024, 10:51 часа • 1337 прочитания

Появи се пореден сигнал, че режимът на диктатора Владимир Путин готви голяма размяна на затворници. Самолет Ан-148 е кацнал в руския ексклав Калининград, разположен между Литва, Полша и Балтийско море.

Ан-148 с номер RA-61727 излетя от московското летище Внуково и кацна на летището в Калининград. Такива самолети са били използвани за размяна на Виктор Бут, Константин Ярошенко и Надежда Савченко за руснаци, припомня опозиционният руски Telegram канал ASTRA.

Според FlightRadar24 - Ан-148 е излетял от Москва в 6:11 ч. и е кацнал в 8:35 ч. днес, 1 август.

Още: Затворниците, които Русия и Западът ще разменят: The Insider показа пълен списък (ВИДЕО)

Размяна между Русия, САЩ, Германия и Беларус?

Ден по-рано телевизионният канал N1, партньор на CNN в Словения, съобщи, че размяна между Русия, САЩ, Германия и Беларус може да се осъществи в близките часове.

Според телевизионния канал сред участниците в размяната е германският гражданин Рико Кригер, който е осъден на смърт в Беларус, но помилван от диктатора Александър Лукашенко. Той ще бъде разменен за Вадим Красиков, предполагаем офицер от ФСБ, осъден в Германия за убийството на чеченския полеви командир Зелимхан Хангошвили.

Русия може да прехвърли на Запада 20-30 политически затворници и журналисти в замяна на свои агенти и офицери от разузнаването, съобщи източник на The Moscow Times, пожелал анонимност.

Още: Заради подкуп: Започна делото срещу генерала от ФСБ, който се бореше с корупцията

Прехвърляне на политически затворници в Русия

През последните дни 7 политически затворници са прехвърлени в неизвестна посока в Русия, а местонахождението на други трима е неизвестно.

По-рано от затворническите колонии и центровете за предварително задържане бяха изведени Иля Яшин, бившите координатори на щабовете на Алексей Навални в Томск и Уфа - Ксения Фадеева и Лилия Чанишева, правозащитникът Олег Орлов, художниците Александра Скочиленко и Данийл Кринари, Кевин Лик и Владимир Кара-Мурза. Правозащитничката Ева Меркачева предложи те да бъдат подготвени за размяна.

Fox News пък съобщи, че утре, 2 август, осъденият за шпионаж в Русия американски журналист Еван Гершкович ще бъде пуснат.

Още: 16 години в колония с максимален режим: Русия обяви присъдата на Еван Гершкович

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес