Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мащабна операция срещу престъпни кланове проведе полицията в Берлин

18 февруари 2021, 21:50 часа • 2256 прочитания

Германската полиция проведе днес мащабна операция срещу престъпни кланове. В нея са участвали около 500 човека.

Служители на специалните части са претърсили повече от 20 къщи, апартаменти и магазини в Берлин, както и склад в провинция Бранденбург. По време на обиските са иззети имущество и ценности на обща стойност 300 000 евро. Арестувани са двама заподозрени по обвинение в организиране на търговия с наркотици и оръжие, предаде агенция ДПА.

По информация на правоохранителните органи, причина за специалната операция са станали сблъсъците през ноември 2020 г. между клана Реммо – членове на голяма арабска фамилия, и имигранти от Чечня. По-късно в интернет се появи информация, че воюващите помежду си банди са провели мирни преговори с посредничеството на „известен боксьор”.

Според германските медии, операцията е свързана и с дешифрирането от служителите на реда на постове в приложението EncroChat, което се използва главно от престъпници. През лятото на 2020 г. стана известно, че полицията в Нидерландия и Франция е успяла да засече повече от 20 милиона шифровани съобщения на участници в криминални структури.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес