Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Марио Драги представя днес пред парламента плана за възстановяване

26 април 2021, 10:24 часа • 1324 прочитания

Премиерът на Италия Марио Драги ще представи пред парламента плана за възстановяване, финансиран от ЕС, на фона на частичното облекчаване на ограничителни мерки в страната, предава МИА.

От днес частично отварят ресторантите, кината и театрите, както и възобновяването на присъственото обучение в училищата при определени условия.

По-голямата част от регионите в Италия са отбелязани като „жълти”. В тях заведенията имат право да обслужват клиентите на терасите не само през деня, но и вечерно време.

Кината, театрите и концертните зали отварят отново врати за посетители при условие, че се използва само 50 % от капацитета.

От 1 юли се очаква да отворят басейните, спортните зали и атракционите.

Премиерът Драги беше под натиска на регионалните лидери и на гражданите, които настояваха за ограничаване на противоепидемичните мерки. Той призна, че поема „пресметнат риск”, тъй като броят на новозаразените и на пациентите в интензивните отделения в страната намалява.

Средно на ден се поставят по 350 000 дози ваксина, но има големи разлики между регионите.

Италия е първата европейска държава, която беше сериозно засегната от пандемията в началото на 2020 г. Бяха изгубени приблизително 1 млн. работни места, а БВП спадна с 8,9%.

Третата икономика в еврозоната разчита на плана за възстановяване на ЕС, а днес Марио Драги трябва да представи подробностите от националния план за изразходването на тези средства.

Сред приоритетите са реконструкция на остарялата инфраструктура, възобновяеми източници на енергия, дигитализация на компаниите и на администрацията.

Втората цел е преодоляване на разликата между Севера и Юга на полуострова, като във фокуса са поставени младите хора и жените, които са най-силно засегнати от сегашната криза.

Драги смята да подчертае и важността от решаването на проблеми от периода преди пандемията като данъчните измами, бюрокрацията и бавното правораздаване. 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес