Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Марио Драги предложи на САЩ нов план "Маршал" за Украйна

12 май 2022, 11:51 часа • 2968 прочитания

„Украйна се нуждае от план „Маршал“ за възстановяването си“ – това предложение направи италианският премиер Марио Драги по време на церемонията по награждаването му в Атлантическия съвет във Вашингтон.

„Трябва да бъдем готови да помагаме на Украйна в продължение на дълъг период. Разрушените ѝ градове, заводи, опустошените полета с посеви ще изискват огромни финансови инжекции. Украйна се нуждае от свой план „Маршал“ - подобен на този, който някога сближи Европа и САЩ. Трябва да гарантираме запазването и укрепването на демократичните институции на страната”, заяви Драги, цитиран от Sky Italia и БГНЕС.

Същата идея лансира през април и еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан.

Планът „Маршал“, или Програма за европейско възстановяване, е инициатива на САЩ от 1948 г. за подпомагане на Западна Европа след края на Втората световна война. Вашингтон отпуска безвъзмездно 13 милиарда долара (б.а. – днес около 200 млрд.) като помощ за икономиките на съюзниците си. Целта е модернизиране на промишлеността и възстановяване на икономическия просперитет на континента като преграда пред разпространението на комунизма.

Драги заяви още, че войната на Русия в Украйна е заздравила връзките между ЕС и САЩ, довела е до изолация на Москва и е поставила редица въпроси пред Китай. „Трябва да продължим да подкрепяме Украйна, да приемем последния санкционен пакет срещу Русия, но трябва да постигнем и прекратяване на огъня”, заяви италианският премиер.

„Това е часът на Европа и трябва да се възползваме. Изборите, пред които е изправен ЕС, са изключително простички. Можем или да бъдем архитекти на собствената си съдба, или роби на нечии други решения. Това, което ме кара да се чувствам оптимист, е фактът, че не сме сами – връзката между ЕС и САЩ се засилва“, добави Марио Драги.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес