Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Марин льо Пен беше оправдана по обвинение за подбуждане към омраза

15 декември 2015, 16:44 часа • 1860 прочитания

Лидерът на френската крайнодясна партия „Национален фронт“ Марин льо Пен беше оправдана по обвиненията в подбуждане към омраза, след като сравни молещи се мюсюлмани с нацистки окупатори, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

Льо Пен беше обвинена в „иницииране на дискриминация, насилие или омраза спрямо група хора, базирана на техните религиозни вярвания“ заради коментарите й по време на шествие в рамките на предизборна кампания през 2010 г.

Решението на магистратите в град Лион идва на фона на историческа победа на „Националния фронт“ на регионалните избори по-рано през месеца. Въпреки че националистическата партия не успя да спечели региони по време на вота, на първия тур на изборите партията спечели подкрепата на 6,8 млн. души. На втория тур френската крайна десница не спечели нито един регион в на местните избори, след като беше блокирана от избирателите на втория тур.

Обвинението за Льо Пен е по повод на нейна реч по време на шествие в рамките на предизборната кампания през 2010 г. във Франция. В нея тя коментира места, на които мюсюлманите се молят на улиците пред джамиите.

"Съжалявам, но за тези, които обичат да говорят много за Втората световна война, ако става въпрос за окупация, можем да говорим за нея, защото това (моленето на мюсюлмани по улиците) е окупация на територия“, каза тя пред тълпа в Лион.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес