Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Маргарете Вестагер не вижда необходимост от разделяне на технологичните гиганти

02 ноември 2020, 17:40 часа • 1365 прочитания

Разделянето на големи технологични компании като "Гугъл" (Google) и "Фейсбук" (Facebook) няма да е необходимо, заяви европейският антимонополен шеф Маргрете Вестагер.

Европейският комисар по конкуренцията Вестагер трябва да обяви нов проект за правила за дигиталния сектор на 2 декември и след това ще трябва да съгласува предложението си с предложенията на страните членки и Европейския парламент, съобщава Ройтерс.

През миналата седмица тя каза, че ще предложи нови правомощия за правоприлагащите органи за справяне с пазарните неуспехи на цифровите пазари и за спиране на появата на нови.

Вестагер обаче заяви пред вестник Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung, че не смята, че ще е необходимо разбиване (разделяне) на технологичните компании, въпреки че Европейският съюз може да използва тази стъпка в краен случай.

"Никога няма да се стигне до това", каза тя в интервю за вестника. "Досега не сме имали случаи, които да доведат до подобен ход".

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон пък заяви, че предложените правила включват принуждаване на технологичните гиганти да разделят или продадат някои от европейските си операции, ако се счита, че тяхното господство на пазара застрашава интересите на клиентите и на по-малките им конкуренти.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес