Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон търси подкрепа от бившите президенти Саркози и Оланд, за да се справи с 55-дневната криза

02 септември 2024, 12:17 часа • 700 прочитания

Почти два месеца след предсрочните парламентарни избори Еманюел Макрон продължава да търси решение на политическата криза.

Днес френският президент приема бившия социалист Бернар Казньов и председателя на партията „Републиканците“ Ксавие Бертран в рамките на консултациите за назначаване на нов министър-председател. Държавният глава ще се срещне и със своите предшественици Франсоа Оланд и Никола Саркози. Следобед в Елисейския дворец се очаква Ксавие Бертран, също бивш министър и защитник на социалната десница.

Тези разговори са сигнал за ускоряване на консултациите на Макрон, които навлизат в заключителната си фаза след 55 дни на политическа криза. Редовно се споменават имената на бивши министри, единият от левицата, а другият от десницата, които да оглавят правителство в тази изключително сложна политическа конфигурация.

Още: Френски депутати поискаха импийчмънт на президента Еманюел Макрон

Спекулациите поставят Бернар Казньов в позицията на фаворит. Назначаването му на премиерския пост е „възможност, но не е сигурно“, „това е вариант, но ще трябва да го разгледаме внимателно“, заяви източник, близък до Еманюел Макрон.

Бернар Казньов е заявил пред близките си, че „не подава молба“, но ако поеме поста, то ще бъде „по задължение и за да се избегнат допълнителни трудности за страната“. Бивш министър на вътрешните работи по време на атентатите през 2015 г. и министър-председател в последните месеци от петгодишния мандат на Франсоа Оланд Казньов „е отговорен човек от левицата, който ще се съобрази с политическата и икономическата ситуация в страната“, се казва още в съобщението.

Еманюел Макрон търси министър-председател, който може да избегне незабавното порицание от страна на политическите сили. Това е причината той да изключи назначението на Люси Касте, предложена от формациите на Новия народен фронт, левият алианс, който излезе начело на последните парламентарни избори, пише France 24, цитирана от БГНЕС. 

Още: Франция и ОАЕ съвместно са хакнали телефона на Дуров

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес