Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон: Ще има помощ за френските ресторанти и хотели

24 април 2020, 20:43 часа • 3915 прочитания

Президентът Еманюел Макрон обеща мерки за поддържане на сектора на хотелиерството и ресторантьорството във Франция, един от основните опори на икономиката, но и на френския начин на живот, пострадал от пандемията от коронавирус.

Макрон беше домакин на видеоконференция от Елисейския дворец на представителите на сектора на хотелиерството и министрите на кабинета.

Индустрията изпадна в криза, която няма да приключи, дори когато Франция започне да излиза от блокирането си от 11 май.

Министърът на икономиката и финансите Бруно льо Мер заяви, че решение ще бъде взето в края на май, когато френските кафенета, барове и ресторанти могат да отворят отново, въпреки че някои медии твърдят, че това може да бъде разрешено от 15 юни.

Секторът на хотелиерството, в който работят един милион души във Франция, иска освобождаване от данъци за 2020 г., анулиране на наемите за шест месеца и поне частично покриване от държавата на оперативните загуби.

"Вирусът не харесва френския начин на живот, защото се разпространява главно от човешки контакт", каза Макрон, като се позова на любовта на французите да се събират в оживени кафенета и ресторанти във всички моменти от деня.

Той каза, че секторът вече работи с правителството за това как ще протече фазата на възобновяване.

В срещата взеха участие представители на индустрията и търговски шефове.

Льо Мер обеща след срещата, че секторът ще получи по-голяма подкрепа, но ще знае едва в края на следващия месец кога може да започне повторното отваряне.

Той обеща удвояване на помощта за бизнеси в затруднение, както и разширяване на достъпа до фонд за солидарност.

"Това е много трудно финансово" за засегнатите, заяви Льо Мер. "Това е психологически шок за 246 000 ресторанта във Франция."

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 24 април

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес