Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон се обяви за европейския суверенитет

17 април 2018, 18:00 часа • 1486 прочитания

Президентът на Френската република Еманюел Макрон обсъди във вторник бъдещето на Европа с членовете на ЕП и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Президентът Еманюел Макрон сподели: „В моите очи Европейският парламент е седалището на европейския суверенитет, отговорност и жизненост. Точно тук се разиграва една част от бъдещето на Европа... от тук трябва да започне възраждането на една Европа, понесена от самия дух на своите народи. Иска ми се да продължим отвъд разделенията между Севера и Юга, Изтока и Запада, малки и големи и национални разочарования“.

Той заяви пред евродепутатите, че една година преди европейските избори е „...наша отговорност през идните месеци да проведем истински европейски дебат, да имаме истински европейски заглавия, които да позволят на нашите народи да направят своя избор“. Според него, за да се справим с глобалните брожения, имаме нужда от суверенитет, който да бъде по-голям от нашия собствен и да го допълва, европейски суверенитет.

В приветствието си към Макрон председателят на Европейския парламент Антонио Таяни каза: „Благодаря Ви за участието Ви в един истински дебат с евродепутатите. Бъдещето на Европа е сега и започва от тук, в сърцето на европейската демокрация. Време е заедно да превърнем визиите в реалност: контролирана миграция, силна отбранителна и външна политика за сигурна Европа“.

Повечето лидери на политически групи в Парламента приветстваха проевропейския устрем на президента Макрон и ролята на Франция в съвместната военна интервенция в Сирия, като призоваха за повече Европейски съюз и формирането на европейска армия. Други евродепутати подчертаха предизвикателствата, пред които е изправен Европейският съюз днес: борбата с тероризма, миграционната криза, цифровите технологии и завършването на банковия и паричния съюз на ЕС.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес