Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон се надява да участва в срещата на върха на БРИКС

20 юни 2023, 21:48 часа • 4086 прочитания

Френският президент Еманюел Макрон се надява да присъства на срещата на върха на БРИКС, насрочена за август. Това заяви външният му министър - среща, на която е поканен и руският лидер Владимир Путин.

Външният министър Катрин Колона заяви, че е информирала домакините на срещата на върха в южноафриканската столица Претория - за "интереса" на Макрон да присъства като наблюдател на срещата на върха на блока, който обединява Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

"Информирах колегата си... за готовността на президента и интереса му към продължаване на диалога, който Франция поддържа с БРИКС", каза Колона в отговор на въпрос на АФП по време на посещението си в Южна Африка. 

Не е обичайно други чуждестранни лидери да присъстват на срещите на блока. Участието на Макрон в срещата на върха, "ако се случи, ще бъде нововъведение в модела на участие в БРИКС, който имахме до този момент", заяви външният министър на Южна Африка Наледи Пандор в понеделник, като добави, че решението кой да бъде поканен е на президента Кирил Рамафоса, който е настоящият председател на БРИКС.

Колона заяви, че подобна покана ще трябва да бъде "при пълно спазване на международното право", във връзка с евентуалното присъствие на Путин. Руският лидер беше поканен на срещата на върха на групата, която беше създадена като противовес на доминирания от Запада международен ред. Путин е издирван от Международния наказателен съд заради обвинения, че Русия незаконно е депортирала украински деца.

Заповедта за арест е проблем за Претория, която е близка с Кремъл още от годините на борбата срещу апартейда. Южна Африка не е осъдила нахлуването на Русия в Украйна, като твърди, че е безпристрастна и предпочита диалога. Рамафоса оглави група от африкански лидери,, за да се опита да посредничи за постигането на мир между Москва и Киев, предава БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес