Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон: Разчитам на българския парламент, близо сме до споразумение за РСМ

24 юни 2022, 09:23 часа • 3918 прочитания

Френският президент Еманюел Макрон изрази надежда, че българският парламент ще гласува възможно най-скоро предложението на френското председателство за вдигане на ветото на София срещу Скопие. Той говори по време на двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел.

Вчера Външната комисия в парламента каза „да“ на т.нар. френско предложение и днес то трябва да бъде гласувано в пленарна зала. Премиерът Кирил Петков вече обяви и пред евролидерите позицията си, че Народното събрание ще взима всички решения относно Северна Македония, а не Министерският съвет.

"Една страна членка реагира със закъснение и поиска промени. Не можехме да се правим, че това не съществува", подчерта Макрон, цитиран от кореспондента на БНР в Брюксел. "Дали това е справедливо спрямо Северна Македония - ще ви кажа откровено, че не“.

"Заради това ние упражнихме много силен натиск върху България през последните месеци. Това е и плод на политическата криза в България в момента и ние не можем да се правим, че я няма.  Искам да приветствам политическия кураж и ангажираност на премиера Петков. Той направи всичко и смятам, че сме много близо до споразумение", заяви френският президент.

"Така че в следващите часове по това, което е договорено, разчитам на вота на българския парламент и на всички политически сили в него, както и на президента. На тези, които са в управляващата коалиция и другите, които скоро я напуснаха. А и на партиите в опозиция. Всички те имат дълг на европейци да гласуват предвид това, което постигнахме", каза още Макрон.

Той уточни, че след това ще проведе разговор с официалните представители на Северна Македония, за да приключи процеса.

На срещата в Брюксел вчера премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски отхвърли предложението на френското председателство за начало на преговорите на Скопие с Европейския съюз и постави на ЕС 5 условия за промяна на „френската формула“. Прочетете тук какви са исканията на Ковачевски.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес