Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон призова за европейски модел за изкуствен интелект

30 август 2024, 18:57 часа • 809 прочитания

На втория ден от посещението си в Сърбия Еманюел Макрон призова за европейски модел за изкуствен интелект, основан на „наука, стандарти и решения“.

Белград се подготвя да поеме председателството на Глобалното партньорство за ИИ, а Франция ще бъде домакин на срещата на върха за изкуствения интелект през февруари 2025 г.

Още: "Добро за страната": Макрон защити предоставянето на френско гражданство на Дуров

Поради това френският президент и сръбският му колега Александър Вучич участваха във форум по тези въпроси в Нови Сад, втория по големина град в Сърбия, предаде АФП. „Ние, европейците, сме малко по-назад“, „китайците и американците инвестират много повече“, каза Еманюел Макрон, цитиран от БГНЕС.

Той призова Европа да „навакса, да прави иновации, да инвестира много повече, отколкото правим днес, за да бъдем със същото темпо, на същото ниво като Китай и САЩ“. Макрон обаче смята, че Европа също трябва да измисли свой собствен модел в лицето на пекинския модел, „изцяло контролиран от правителството“, и вашингтонския модел, резултат от „изцяло частни иновации“.

Още: Тормоз в интернет: Колко уязвими сме? Анализ на киберексперта Христиан Даскалов (ВИДЕО)

„Европа, която е мястото, където изобретихме Ренесанса“, като поставихме „човека, в общия смисъл на думата, в центъра на всичко“, трябва да „има много специфичен, смесен, публично-частен иновационен модел“, твърди той.

Френският държавен глава иска изкуственият интелект „да служи на нашите колективни цели“ и затова европейците трябва да се „опитат да определят правилата“ на „глобалния разговор“ в тази област.

Още: Измама с дийпфейк на Ален Делон рекламира хазартни игри (ВИДЕО)

Това се основава на три неща: наука, за да се избегне форма на конспирация, общи международни стандарти, за да се избегне „нещата да тръгнат във всички посоки, и общи решения, които са съгласувани и отворени.

За разлика от Европейския съюз, който въведе безпрецедентни правила за управление на ИИ, той отново подчерта, че „приоритетът е да се инвестира“. „Едва когато сме на етап на зрялост, можем да превърнем регулирането в конкурентно предимство“, посочи той.

Още: Френска медия: В деня на ареста Дуров е трябвало да вечеря с Макрон

На 29 август Еманюел Макрон пристигна на двудневно посещение в Сърбия, където стана свидетел на подписването на договора за закупуване на дванадесет френски изтребителя Rafale, което той приветства като смела „стратегическа промяна“ от страна на балканската държава, която е близка до Русия, но и кандидат за членство в Европейския съюз, и чийто флот досега е бил съставен от руски самолети. Той трябва да се върне в Париж днес, за да се върне към френската политическа криза и търсенето на министър-председател.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес