Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон помоли Путин да изтегли военната техника от АЕЦ "Запорожие"

12 септември 2022, 11:15 часа • 3458 прочитания

Френският президент Еманюел Макрон е провел телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин в неделя и го е помолил да изтегли и тежкото, и лекото въоръжение от АЕЦ „Запорожие“. Лидерът на Франция е настоял руснаците да осигурят безопасността на най-голямата ядрена централа в Европа, която е в Украйна, но е под техен контрол от март насам.

ОЩЕ: Путин предупреди Макрон за възможна катастрофа в украинската ядрена централа

Двамата президенти са си разменили обвинения относно ситуацията в АЕЦ-а. Макрон е поискал Путин да спази препоръките на Международната агенция за атомна енергия, която беше на мисия в централата миналата седмица. След като руските сили не скриха от МААЕ военната техника в енергоблоковете, от агенцията към ООН поискаха създаване на зона за сигурност около АЕЦ „Запорожие“.

ОЩЕ: Дори руски кадри показаха руска военна техника в АЕЦ "Запорожие" (ВИДЕО)

„Руската страна обърна внимание на редовните украински атаки срещу съоръженията на централата, включително срещу хранилището за радиоактивни отпадъци, което е свързано с катастрофални последици", се казва в изявлението, публикувано на уебсайта на Кремъл след разговора на Путин с Макрон. Тоест – руският президент пак обвинява украинците, че те обстрелват централата, въпреки данните за противното. Путин е призовал за "неполитизирано взаимодействие" по въпроса с участието на Международната агенция за атомна енергия.

В изявлението си френското президентство посочва, че окупацията на АЕЦ-а от руски войски го излага на риск. "Той (б.а. – Макрон) поиска от руските сили да изтеглят тежките и леките си оръжия и да бъдат спазени препоръките на МААЕ, за да се гарантира безопасността на обекта", заявиха от Елисейския дворец.

По-рано операторът на украинската ядрена енергетика „Енергоатом“ заяви, че последният работещ реактор в АЕЦ-а е бил спрян. След това от МААЕ обявиха, че резервният захранващ електропровод е бил възстановен и вече предоставя външното електрозахранване, от което АЕЦ „Запорожие“ се нуждае, за да охлажда реакторите си.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес