Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон очаква Европа да се развива "на три кръга"

28 юли 2018, 10:12 часа • 2499 прочитания

Политическото устройство на Европа ще се промени през следващите години. До 15 години Европа ще бъде изградена от три кръга. Бъдещето на Европа ще бъде определено през следващите 5 години. Или ще променим Европа из основи, или ще приемем статуквото и прогресивното й разпадане. Това каза френският президент Еманюел Макрон в отговор на въпрос за неговата визия и бъдещето на Европа, предаде AFP.

Предвиждам един широк кръг, който може би ще обхваща и държави извън 27-те, нещо средно между ЕС и сегашния Съвет на Европа. Тази широка Европа ще бъде по-малко интегрирана от ЕС, но ще държи много на ценностите си. Най-широкият кръг ще включва може би като членове или чрез споразумения за по-тясно асоцииране, Турция и Русия. Ако искаме мир, трябва да се постигне стабилност с тези две сили, каза Макрон.

Вторият кръг ще бъде без съмнение някъде между сегашния ЕС и еврозоната. Той ще има силен единен пазар, с политика на суверенитет, търговска политика, политика в областта на изследванията и иновациите, както и с реална свобода на придвижването във включените в него страни.

Третият кръг ще бъде "сърцето на реактора", с обща валута и много по-интегриран трудов пазар, както и с реално социално сближаване. Страните, участващи в него, ще "са последвали докрай логиката на еврозоната".

Според френския президент присъединяването на страните от Западните Балкани към Европейския съюз трябва да стане след като приключи реформирането на ЕС.

Еманюел Макрон участва на среща с граждани, на която присъства и португалският премиер Антониу Коща. В дебата участваха около 500 души.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес