Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон обяви среща на върха за мир в Украйна през септември

27 август 2019, 08:08 часа • 2046 прочитания

Френският президент Еманюел Макрон обяви при завършека на срещата на Г-7, че лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция ще проведат преговори през септември, насочени към прекратяване на конфликта в Източна Украйна.

"Смятаме, че съществуват условия за полезна среща на върха", каза Макрон, който приветства изборите за нов президент в Украйна като възможност за прекратяване на петгодишната война. Макрон заяви, че разговорите ще се проведат през септември, но не посочи точна дата, уточнява БГНЕС.

Украйна е в конфликт с подкрепяните от Русия бунтовници в Донецк и Луганск, след като Москва насилствено анексира Крим през 2014 година.

Макрон вече се срещна с президента на Украйна Владимир Зеленски и покани руския държавен глава Владимир Путин във Франция за преговори миналата седмица преди срещата на върха на Г-7, от която Русия беше изключена след завземането на Крим. След срещата и двамата говориха в една посока за Украйна и мира там.

След разговорите си с Путин Макрон заяви, че има "реална възможност" за мир в Украйна след избирането на Зеленски. Самият Зеленски предложи да се срещне с Путин за разговори лице в лице и през последните седмици разговаря с него по телефона.

Европейският съюз наложи няколко кръга от санкции на Русия заради Крим.

В сраженията между украинските сили и подкрепяните от Русия сепаратисти в района на Донбас досега са избити над 13 000 души.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес