Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон: Не може светът да е под влиянието на сблъсъка САЩ - Китай

23 септември 2020, 09:12 часа • 1524 прочитания

Световните лидери не трябва да позволяват да бъдат доминирани от геополитическата борба за влияние между САЩ и Китай. Това заяви френският президент Еманюел Макрон във видеообръщението си към Общото събрание на ООН. Той призовава за "модерен нов консенсус" за справяне с глобалните предизвикателства.

„Светът днес не може да бъде сведен до съперничеството между Китай и Съединените щати, независимо от глобалната тежест на тези велики сили“, каза Макрон пред форума.

Той заяви, че Европа няма да направи компромис със Съединените щати заради хода на Вашингтон за реактивиране на санкциите срещу Иран, като предупреди, че така нареченият обратен удар от подобна стъпка може да подкопае Съвета за сигурност на ООН и да увеличи напрежението в Близкия изток.

"Няма да правим компромиси по активирането на механизъм, който Съединените щати не са в състояние да задействат сами, след напускането на споразумението," каза още Макрон. "Това би подкопало единството на Съвета за сигурност и целостта на неговите решения и би рискувало допълнително да влоши напрежението в целия регион", предупреди той., АФП

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес