Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон иска "безмилостна" реакция след убийството на учител по френски

16 октомври 2023, 09:59 часа • 1481 прочитания

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова за "безмилостен" отговор от страна на правителството срещу хората с терористични идеологии, дни след като учител беше намушкан с нож в резултат на това, което Макрон нарече "ислямистки терор", предаде АФП.

Еманюел Макрон иска министрите му "да безмилостни спрямо всички, които таят омраза и терористични идеологии", заяви пред репортери високопоставен съветник.

Полицията да прерови досиетата

Още: Ученик намушка с нож учителка във Франция, тя загина

Френският президент е призовал полицията да прерови досиетата си за радикали, които могат да бъдат депортирани от Франция, за да се увери, че никой не е пропуснат, и е казал на вътрешния министър да предприеме "специален подход към младите мъже на възраст между 16 и 25 години от Кавказ", добави помощникът.

На 13 октомври 57-годишният Доминик Бернар, учител по френски, беше намушкан до смърт в училище в североизточния град Арас. Полицията посочи заподозрения извършител като Мохамед Могучков, на 20 години, който е роден в руската предимно мюсюлманска република Ингушетия и според съобщенията е пристигнал във Франция на петгодишна възраст. Още: Атака с нож във френско училище: Убит е учител, още двама души са ранени

Съобщава се, че той е извикал "Аллах акбар!" (Бог е най-велик) по време на атаката. Той е задържан, но все още не е проговорил, според източник от полицията. Той вече е бил във френски национален регистър, като потенциална заплаха за сигурността и под електронно и физическо наблюдение от вътрешното разузнаване на Франция, DGSI. Баща му, който също е в списъка, е депортиран през 2018 г.

По-строги мерки за сигурност в училищата

Убийството предизвика шок в страната и доведе до призиви за по-строги мерки за сигурност в училищата. Правителството вече постави страната в състояние на висока готовност и разположи 7000 войници.

Още: Един е убит, а шестима са ранени при атака с нож край Лион (ВИДЕО)

Нападението в петък, 13 октомври, се случи почти три години преди деня след обезглавяването на учителя Самуел Пати на 16 октомври 2020 г. близо до неговото училище в предградие на Париж.

Пати беше обезглавен от 18-годишния Абдула Анзоров, радикализиран бежанец, роден в Москва. Подобно на Ингушетия, Чечения е предимно мюсюлманска република в кавказкия регион на Русия.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес