Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мадрид няма да допусне Пучдемон отново да стане лидер на Каталуния

09 май 2018, 15:25 часа • 1291 прочитания

Управляващите в Испания няма да допуснат новото назначаване на Карлес Пучдемон за лидер на Каталуния и оказват натиск върху лагера на сепаратистите да изберат друг кандидат за поста премиер на страната, пише БГНЕС.

Мадрид е поискал от конституционния съд да отмени реформата, гласувана миналата седмица от каталунския парламент, в който мнозинството е сепаратистко, която ще позволи на Пучдемон, който в момента е в изгнание в чужбина, да бъде назначен за премиер, без да е необходимо да присъства, заяви пред репортери правителственият говорител Иниго Мендес де Виго.

Съдът ще трябва да разгледа искането и да се произнесе по него, но докато го направи, реформата автоматично ще бъде прекратена, което означава, че Пучдемон няма да може да бъде назначен по план по-късно тази седмица.

Мендес де Виго каза, че това означава, че каталунският парламент няма да може да свика заседание, за да назначи Пучдемон "с риск от извършване на престъплението неподчинение".

Съюзниците на Пучдемон обявиха в събота, че ще се опитат да го назначат на 14 май.

Но те също така признаха, че ако не успеят, те ще изберат алтернативен кандидат, за да отблокират политическата безизходица в Каталуния, която беше поставена под прякото ръководство на Мадрид на 27 октомври след неуспешен опит за обявяване на независимост.

Този ден Рахой също уволни Пучдемон и всички негови министри, след като регионалният парламент обяви независимост след референдум, който не беше одобрен от Мадрид и беше забранен от съдилищата. Централното правителство също така призова за незабавни регионални избори за 21 декември, които сепаратистките партии спечелиха и отново получиха абсолютно мнозинство в парламента.

По това време Пучдемон вече бе напуснал страната и беше в Белгия в самоналожено изгнание. Но оттогава всички кандидати, предложени от сепаратисткия лагер да водят Каталуния, отпаднаха, тъй като те са или в чужбина и са търсени от Испания, или вече в затвора, обвинени в бунт.

При изказването си в Сената във вторник Рахой направи на пух и прах опитите на сепаратистите да преназначат Пучдемон. Премиерът ги обвини, че „са поставили каталунската политика в абсурдната примка, при която личните интереси на една личност са поставени пред колективния проект на едно цяло общество“.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес