Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МААЕ за инцидента с АЕЦ "Запорожие": Някой ден късметът ни ще свърши (ВИДЕО)

09 март 2023, 14:57 часа • 1852 прочитания

Международната агенция за атомна енергия поиска да се направи всичко възможно, за да се гарантира безопасността и сигурността на АЕЦ „Запорожие“ в Украйна. През нощта на 9 март руска ракетна атака доведе до пълното изключване на централата от украинската енергийна система.

Бяха включени дизелови генератори, като гориво има само за 10 дни според украинската "Енергоатом", а според шефа на МААЕ - за 15.

"За пореден път Запорожката атомна електроцентрала работи с аварийни дизелови генератори - последната линия на защита. Това е шестият път, в който АЕЦ "Запорожие" губи цялото си захранване извън площадката и се налага да работи в този авариен режим. Нека ви напомня - това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Какво правим? Как можем да седим тук, в тази зала, тази сутрин и да позволим това да се случи? Това не може да продължава", заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси пред борда на агенцията във Виена.

"Учудва ме самодоволството - какво правим, за да предотвратим това? Ние сме МААЕ, ние трябва да се грижим за ядрената безопасност. Всеки път хвърляме зарове. И ако позволим това да продължава отново и отново, един ден късметът ни ще свърши", добави той, цитиран от сайта на МААЕ.

Гроси призова "всички в тази зала днес и навсякъде другаде" да се ангажират да защитят безопасността и сигурността на централата. "И трябва да се ангажираме сега. Нуждаем се от действия. Ще продължа спешните си консултации и контакти", допълни шефът на МААЕ, който беше на специално посещение в АЕЦ-а миналата година. Малко след началото на войната централата попадна под руска окупация.

Тази сутрин . около 5 часа местно време - Запорожката атомна електроцентрала загуби цялото си захранване извън площадката, когато последният ѝ останал 750-киловолтов далекопровод беше прекъснат, а единственият ѝ останал резервен 330-киловолтов далекопровод бе повреден преди няколко дни и е в ремонт.

В резултат на това бяха задействани всички 20 аварийни дизелови генератора на площадката. Основното захранване на обекта сега се осигурява от осем от тях, а останалите са в режим на готовност. На площадката има достатъчно дизелово гориво за 15 дни работа, според Гроси. Два от шестте блока, които са били в режим на горещо изключване, преминават към режим на студено изключване.

Това е първият случай, в който обектът губи цялото си захранване от 23 ноември 2022 г. насам. Всичко стана по време на ракетни удари по територията на Украйна през нощта.

"Екипите от всички останали АЕЦ в Украйна ни докладваха тази сутрин. В АЕЦ "Южна Украйна" се съобщава за загуби на електропроводи, но има достатъчно останали на разположение, за да се осигури захранване извън площадката, ако се наложи. Другите работещи АЕЦ - Хмелницка и Ровненска атомна централа - не са пряко засегнати, въпреки че централите управляват нивата на мощност в съответствие с изискванията на мрежата. Също така няма данни АЕЦ "Чернобил" да е засегната", каза Рафаел Гроси.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес