Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МААЕ: Ситуацията с ядрената безопасност в АЕЦ Запорожие е изключително нестабилна

22 юни 2023, 08:13 часа • 6653 прочитания

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси нарече ситуацията в АЕЦ "Запорожие" изключително нестабилна след посещението си там. Изявлението на Гроси е публикувано на сайта на организацията.

„Ситуацията с ядрената безопасност и сигурността в Запорожката атомна електроцентрала е изключително крехка. Загубата на язовир "Каховка" беше катастрофа за региона като цяло и добави сериозни трудности за самата атомна електроцентрала. Сега повече от всякога всички страни трябва напълно да се придържат към основните принципи на МААЕ, насочени към предотвратяване на ядрена авария. Ще засилим усилията си, за да помогнем за гарантиране на ядрената безопасност“, посочва генералният директор на МААЕ.

В изявлението се отбелязва, че макар при посещението на Гроси мини да не са били открити, включително в близост до охладителното езеро на АЕЦ, МААЕ е запозната с доклади, че мини са били поставени около периметъра на атомната електроцентрала и вътре в нея. "Следим този въпрос с голямо внимание", уточнява Рафаел Гроси.

ОЩЕ: МААЕ: Загрижени сме от бойните действия в близост до АЕЦ "Запорожие"

МААЕ добавя, че сред потенциалните опасности, пред които е изправена централата, е, че АЕЦ остава зависима от единствения 750 киловолтов (kV) електропровод, който все още е в експлоатация, доставяйки електричество, необходимо за охлаждането на реактора и други критични функции за ядрената безопасност. Преди началото на войната функционираха 4 такива линии.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес