Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МААЕ сигнализира за нов проблем в АЕЦ "Запорожие"

20 януари 2023, 09:47 часа • 1799 прочитания

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси изрази загриженост относно "драматичното намаляване" на украинския персонал в атомната електроцентрала в Запорожие, откакто Русия я превзе през март 2022 г.

Броят на служителите е намалял от около 10 000 преди руската окупация до 3000 или по-малко сега, каза Гроси на брифинг в Киев на 19 януари.

Въпреки намалението, настоящият брой на служителите, според него, е адекватен на ситуацията, тъй като централата работи на ниско ниво. "Но, разбира се, това е тема, пораждаща безпокойство", добави Гроси, цитиран от CNN. 

Припомняме, че след като Владимир Путин с указ си присвои АЕЦ-а, руската ядрена агенция принуди украинските ѝ служители да подпишат договори с "Росатом". Появиха се и данни за насилие и тормоз от страна на руските сили срещу украинския персонал, включително над високопоставени служители в централата.

По думите на ръководителя на МААЕ - шепа служители на агенцията поддържат централата на място. Той подчерта, че АЕЦ Запорожие е показала "устойчивост", тъй като е на самата фронтова линия още от началото на войната на Владимир Путин.

"Знаем, че ядрена авария или авария със сериозни радиологични последици е възможна всеки ден", каза Гроси.

Преди това украинският премиер Денис Шмигал призова МААЕ да наложи санкции на руската държавна ядрена агенция "Росатом". Той поиска от генералния директор Рафаел Гроси да ограничи правата и привилегиите на Русия в рамките на МААЕ и да спре сътрудничеството с нея в ядрената област.

Украйна настоява доста дълго време за демилитаризацията на АЕЦ "Запорожие" - най-голямата атомна централа в Европа, окупирана от руските сили от началото на март. С безразсъдното си поведение войниците на Путин рискуваха няколко пъти предизвикване на ядрена авария, като обстрелваха украински позиции от района на АЕЦ-а и го ползваха като щит, за да не може украинците да им отвърнат.

ОЩЕ: РУСКИ СНИМКИ и ЧЕЧЕНСКО ВИДЕО: Руснаците са уцелили АЕЦ Запорожие, докато са стреляли по западния бряг на Днепър*

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес