Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МААЕ се тревожи все повече за Запорожката АЕЦ

05 април 2024, 06:35 часа • 1979 прочитания

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси коментира спирането на резервна линия за електрозахранване на Запорожската атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Гроси заяви за пореден път, че централата е в опасност. МААЕ също така отбеляза продължаващите "постоянни рискове за ядрената безопасност" на фона на военния конфликт.

Експертите на агенцията заявиха, че причината за прекъсването на електрозахранването е неясна, но то е настъпило "след съобщения за военна активност в региона и извън него". Това беше потвърдено от екип на МААЕ в района на централата, който е чул множество обстрели в деня на аварията, както и през изминалата седмица.

"Най-голямата атомна електроцентрала в Европа загуби ключов източник на електроенергия, необходим за охлаждане на реакторите, както и за други важни функции, свързани с ядрената безопасност... Тези събития още веднъж подчертават съвсем реалните опасности, пред които е изправено това голямо съоръжение", заяви Рафаел Гроси, цитиран от пресслужбата на МААЕ, предаде БГНЕС.

Електрозахранването на Запорожската АЕЦ по резервната линия 330 kV спря вчера, 4 април, сутринта. Преди войната централата имаше работещи 4 линии от 750 kV и 6 от 330 kV. В централата са спрени всичките шест блока, но оборудването се поддържа в съответствие с нормативните изисквания, увериха представители на АЕЦ: АЕЦ "Запорожие" пак е застрашена от авария

Докога?

Запорожската АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. От октомври 2022 г. тя е под управлението на "Росенергоатом" (дъщерно дружество на "Росатом") - след като беше окупирана от руската армия през пролетта на 2022 година. Оттогава руснаците опитват да изключат АЕЦ-а от ел. мрежата на Украйна и да я включат към Кримския полуостров, с цел произвежданият от нея ток да отива в руската ел. мрежа.

Още: Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Експерти на МААЕ присъстват в централата от 1 септември същата година. През март 2024 г. агенцията съобщи, че по време на инспекциите в АЕЦ не е установила заплахи за ядрената безопасност.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес