Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МААЕ поиска по-широк достъп до АЕЦ "Запорожие" заради разминавания в данните за охлаждане

12 юни 2023, 13:06 часа • 2125 прочитания

Експертите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) се нуждаят от по-широк достъп до обект, намиращ се в близост до АЕЦ "Запорожие", за да изяснят причината за "значителното разминаване" между различните измервания на нивото на резервоара, който осигурява вода за охлаждане на шестте реактора на най-голямата атомна централа в Европа и за съхранение на отработено гориво. Това заяви генералният директор на агенцията Рафаел Гроси в неделя.

Нивото на взривения язовир Каховка спада бързо, откакто преди пет дни язовирната стена беше сериозно повредена, но през уикенда от АЕЦ-а съобщиха, че нивото е стабилно от около един ден. Това е било измерено на входа на Запорожката топлоелектрическа централа (ТЕЦ), където водата се изпомпва в канал за използване в близката атомна електроцентрала.

Според данните, получени от експертите на МААЕ на площадката на АЕЦ-а, към 9 ч. местно време на 11 юни нивото на водата в АЕЦ "Запорожие" се оценява на 11,27 м, което е спад от близо 17 м преди скъсването на язовира.

В официалното съобщение на МААЕ обаче се посочва, че височината продължава да спада на други места в огромния язовир, което може да доведе до разлика от около два метра в сравнение с нивото, отчетено от хората в АЕЦ-а, окупиран от руските сили. Височината на водното ниво е ключов параметър за продължаващата работоспособност на водните помпи, казват от МААЕ.

"Възможно е това разминаване в измерените нива да се дължи на изолиран воден обект, отделен от по-голямото тяло на язовира. Но това ще можем да разберем едва когато получим достъп до топлоелектрическата централа", заяви генералният директор Гроси.

При сегашната височина на резервоара водните помпи продължават да работят. В момента обаче те не работят непрекъснато, тъй като както каналът на АЕЦ-а, така и голямото охлаждащо езеро в близост, са пълни, като държат достатъчно водни запаси за няколкомесечни нужди от охлаждане.

ОЩЕ: Уверение от МААЕ: Охлаждането на АЕЦ Запорожие е осигурено за месеци напред

Охлаждащото езеро и изпускателният канал на АЕЦ "Запорожие" са неразделна част от продължаващото подаване на охлаждаща вода и генералният директор отново подчерта, че поддържането на тяхната цялост е от жизненоважно значение за безопасността на централата.

"Топлоелектрическата централа играе ключова роля за безопасността и сигурността на атомната електроцентрала, която се намира на няколко километра. Напълно очаквам, че нашите експерти ще могат да отидат там съвсем скоро, за да направят независима оценка на ситуацията", каза Гроси.

Генералният директор, който следващата седмица ще посети Киев и АЕЦ "Запорожие", повтори, че МААЕ се нуждае и от достъп до електрическата разпределителна уредба на АЕЦ-а. В миналото тя е била използвана за осигуряване на резервно захранване на централата, но последната линия 330 kV все още не е достъпна, след като е била изключена преди повече от три месеца. Най-голямата атомна електроцентрала в Европа сега разчита изцяло на единствения си останал електропровод 750 kV за електричество извън площадката, който е прекъсван многократно от началото на военния конфликт през февруари 2022 г.

Въпреки че от няколко месеца насам АЕЦ не произвежда електроенергия, тя все още се нуждае от достъп до вода и електроенергия за охлаждане и други основни функции, свързани с безопасността и сигурността, както и за да се избегне рискът от потенциално разтопяване на горивото и изхвърляне на радиоактивни материали.

В самата АЕЦ пет реактора са в режим на студено спиране, а шестият остава в режим на горещо спиране, за да произвежда пара в подкрепа на процесите, които допринасят за безопасността на площадката. Централата обмисля възможността за инсталиране на отделен парен котел, който би позволил също така блок 5 да бъде спрян в студено състояние, като все още отговаря на необходимостта от подаване на пара на площадката.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес