Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лукашенко заплаши с използване на ядрено оръжие

13 юни 2023, 12:29 часа • 7446 прочитания

"Никакво колебание няма да има за използване на ядрено оръжие в случай на агресия срещу Беларус." Това заяви президентът Александър Лукашенко. 

Пред руската пропагандистка Олга Скабеева той обясни, че идващото руско ядрено оръжие е тактическо, не стратегическо. "Не искам война със САЩ", добави още Лукашенко, според когото ядрено оръжие с обхват 500 километра е достатъчно. По думите му, за координиране на изстрелване е достатъчно да проведе един телефонен разговор с Путин.

Припомняме, че на 25 май 2023 г. военните министри на Русия и Беларус Сергей Шойгу и Виктор Хренин подписаха документи, регулиращи разполагането на нестратегическо ядрено оръжие на Русия територията на Беларус

Руският военен министър Сергей Шойгу отбеляза тогава, че разполагането на руско ядрено оръжие в Беларус е ответна мярка на заплахите срещу западните граници на двете страни. Той уточни, че на Беларус е предаден ракетен комплекс "Искандер-М", който може да използва както обикновени, така и ядрени ракети. Освен това е преоборудвана част от самолетите Су-25, които също ще могат да използват ядрено оръжие.

На 6 юни руският президент Владимир Путин, който се издирва от Международния наказателен съд в Хага, заяви, че разполагането на руски тактически ядрени оръжия в Беларус ще започне веднага след приключване на подготовката на съоръженията за тях в началото на юли.

„На 7-8 юли завършва подготовката на съответните съоръжения и незабавно ще започнем дейностите, свързани с разполагането на съответните видове оръжия на вашата територия“, каза руският лидер.

Лукашенко предложи, желаещите да имат ядрено оръжие да се включат в "съюзната държава"

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес