Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лукашенко: Да седнем на масата за преговори и да сложим край на тази кавгичка

15 август 2024, 17:24 часа • 2722 прочитания

Беларуският диктатор Александър Лукашенко призова за прекратяване на войната в Украйна по пътя на дипломацията. Според него "редица високопоставени служители на Запад" били на "съвсем различно мнение".

„Нека да седнем на масата за преговори и да сложим край на тази кавгичка. Нито украинският народ, нито руснаците, нито беларусите имат нужда от това", заяви Лукашенко в интервю за телевизионния канал „Россия“.

Още: Заради офанзивата в Курск: Путин търси помощ от Лукашенко

Лукашенко атакува Запада, че няма мир

Той тълкува по следния начин думите на "високопоставени хора" на Запад относно начините за разрешаване на войната: "Нека се избиват помежду си украинци, руснаци, нека всички да умрат в този котел“.

Снимка: Getty Images

„Това са високопоставени служители, които говорят за това. Нормално ли е? Те искат да се унищожим един друг“, твърди приближеният до Владимир Путин диктатор, цитиран от беларуската информационна агенция БелТа.

Пропуска обаче, че самият Путин започна войната в Украйна преди две години и половина и че и Западът, и Украйна настояват за мир, но не при абсурдните условия на издирвания от съда в Хага диктатор.

Александър Лукашенко говори и за „червени линии“ по въпросите на отбраната и сигурността. Той предупреди, че ако държавната граница бъде "нарушена", отговорът на Минск щял да бъде "незабавен".

Още: Лукашенко поиска наказания за насилие или заплахи срещу оттеглил се президент

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес