Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Луфтханза“ праща на къс работен ден 87 000 служители

02 април 2020, 17:25 часа • 1320 прочитания

87 000 служители на авиокомпания „Луфтханза“ - повече от 60 процента от работната сила – са назначени по подкрепената от правителството схема за по-кратко работно време, тъй като самолетните пътувания отсъстват на фона на коронавирусната криза.

Сред 135 000 служители на групата, кабинният екипаж, наземният екипаж и за първи път дори пилоти са засегнати от мярката, заяви говорител пред AФП, цитиран от БГНЕС.

Около 62 000 от засегнатите служители са в Германия, удвоявайки дадения в петък брой на тези, които ще работят с по-къс работен ден до септември.

В допълнение към водещата „Луфтханза“ и нискотарифната „Юроуингс“, групата включва по-малки превозвачи като „Аустриан“, „Бръсълс еъруейз“ и „Суис“.

Около 700 от 763-те самолета на авиокомпанията са приземени след огромни намаления на полетните операции.

Също в четвъртък групата заяви, че датата на прекъсване на безпрецедентните намаления на нейния план за полети ще бъде удължена от 19 април до поне 3 май.

Изпълнителният директор Карстен Шпор миналия месец предупреди, че "колкото по-дълго продължава тази криза, толкова по-вероятно е бъдещето на авиацията да не бъде гарантирано без държавна помощ".

Планът за полети на групата е намален до нива, които не са виждани от 50-те години на миналия век, каза Шпор.

Международната асоциация за въздушен транспорт заяви, че за спасяването на авиокомпаниите може да са необходими до 200 милиарда долара.

Известна на немски като "Kurzarbeit", по програмата за къс работен ден заплатите на хората се допълват от правителствената хазна.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес