Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лошото време взе три жертви в Италия

12 ноември 2014, 18:10 часа • 14452 прочитания

Лошото време взе три жертви в Италия.

Двама възрастни бяха затрупани от свлачище в собствения им дом край курортното градче Киавари в област Лигурия. Друг човек загина по същия начин в област Пиемонт, а съпругата му е в тежко състояние.

Големи наводнения от непрестанните обилни дъждове има почти по цялото западно крайбрежие на Апенинския полуостров. Същевременно в алпийските зони на областите Пиемонте и Ломбардия езерата Маджоре и Орта преляха, а във Фриули е обявено бедствено положение.

Образувалите се свлачища освен че взеха човешки жертви, прекъснаха жп линии, пътища и подаването на ток, информира БНР.

Прецедент е случващото се в Киавари - за три часа падна 200 мм дъжд. Същевременно двете реки заляха града и вече втори ден не може напълно да се възстанови електроснабдяването. Доброволци, гражданска защита и части на армията съдействат на пострадалите общини. Министърът на околната среда Джан Лука Галети заяви, че ще се инвестират 7 милиарда евро в хидрогеоложката сигурност на страната.

Нова вълна от бури връхлетя от снощи Северна Италия. В резултат двама души изчезнаха в областта Лигурия, където армията изпрати войници, за да помогнат на спасителите и пожарникарите.

"Паднаха 200 милиметра дъжд за 12 часа на вече пострадала територия от други неотдавнашни проливни дъждове", заяви директорът на италианската Гражданска защита Франко Габриели, цитиран от АФП.

 

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес