Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лоши новини за Путин: Президентът на Армения одобри ратифицирането на Римския статут

14 октомври 2023, 14:25 часа • 17143 прочитания

Президентът на Армения Вахагн Хачатурян подписа закон за ратифициране на Римския статут, на който се основава Международният наказателен съд (МНС), се съобщава на президентския сайт. С този акт Армения окончателно признава правомощията на МНС.

Страната подписа Римския статут още през 1998 г., но процесът на ратификация беше прекъснат през 2004 г., след като беше установено, че документът противоречи на арменската конституция. В края на 2022 г. процесът на ратификация бе възобновен въпреки опита на Русия да се противопостави.

Както е известно, МНС издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин през март 2023 г. заради незаконно депортиране в Русия на хиляди деца от окупираните територии на Украйна.

Още: Прочитът на ТАСС: Пашинян гони руските миротворци от Нагорни Карабах

Припомняме, че в началото на октомври парламентът на Армения прие законопроекта за ратифициране на Римския статут. Тогава премиерът Пашинян в обръщение към арменците заяви, че е очевидно, че "инструментите на ОДКС и арменско-руското стратегическо партньорство са недостатъчни за гарантиране на външната сигурност на Армения" затова е в интересите на външната сигурност на Армения документът да бъде ратифициран. ОЩЕ: Още една страна, в която Путин не може да стъпи: И Армения призна Международния наказателен съд

„Военни престъпления са били извършвани и се извършват срещу нашата страна. Имаме нужда от това [ратификацията], нашата страна се нуждае от това“, каза по-рано и председателят на парламента Ален Симонян. 

Арменските власти подчертаха, че ратификацията ще даде възможност ръководството на Азербайджан да бъде изправено пред Международния наказателен съд за евентуални военни престъпления в Нагорни Карабах

Още: Ще нападне ли Азербайджан Армения?

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес