Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лондон умува по високоскорестен ж.п. проект на стойност 106 млрд. паунда

20 януари 2020, 16:25 часа • 1761 прочитания

Правителството на Великобритания скоро ще вземе решение дали да продължи високоскоростния железопътен проект HS2, разходите за който се очаква да възлязат на над 100 милиарда британски лири.

HS2, който ще ускори пътуванията с железопътен транспорт между Лондон в Югоизточна Англия и градовете на север от столицата, затъна в противоречия поради спираловидни растящите разходи и щетите на дивата природа.

Премиерът Борис Джонсън обаче обеща огромни подобрения на железопътната инфраструктура в Северна Англия като част от стремежа на правителството да възстанови баланса на централизираната в Лондон британска икономика.

Изглежда, че Джонсън желае да задържи подкрепата на избирателите си на север, които допринесоха сериозно за неговата Консервативна партия, осигурявайки убедителна победа на изборите миналия месец.

Междувременно се предполага, че някои депутати от торите биха предпочели милиардите, заложени за HS2, вместо това да се използват за подобряване на съществуващите железопътни връзки на север.

В понеделник излезе доклад, че разходите за изграждане на NS2 могат да скочат с още 20 процента до 106 милиарда британски лири (124 милиарда евро), което може да застраши целия проект. При повече от 100 милиарда британски лири HS2 би струвал почти двойно над прогнозата от 2015 г.

До момента по очертаващият се като твърде скъп проект Лондон е похарчил 8 млрд. паунда.

Едва през септември стана известно, че разходите по HS2 са нараснали до 81-88 млрд. паунда. По същото време стана известно, че вместо през 2026 г., първата фаза от HS2 може да стане действаща между 2028 и 2031 г. Този етап от проекта трябва да свърже Лондон с втория по големина град в страната Бирмингам. Втората фаза свързва Манчестър с Лийдс.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес