Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лондон танцува български народни хора

17 септември 2016, 10:15 часа • 13785 прочитания

Стотици българи и чужденци се потопиха в магията на народното творчество по време на Първия фолклорен събор „Древно наследство“ в британската столица.

Harrow Leisure Centre не можа да побере всички желаещи да присъстват на прекрасния български празник и те обещаха продължение съвсем скоро – на 2 декември 2016 г., отново в Лондон, предаде БГНЕС.

По стар български обичай гостите на събора бяха посрещнати с погача, поднесена от атрактивните баби от село Горно Драглище. Те щедро гостиха участниците и с ялова баница, шупла, и домашни бонбони, аранжирани с български народни песни.

Специален гост на събора беше Ансамбъл „Чинари“, който представи уникална палитра от танцовите и песенните традиции на всички фолклорни области на България. Заедно с тях залата бе вдигната на крака и от прекрасните танцьори от три от лондонските самодейни състави - "Гергьовден", "Приятели" и Ансамбълът за народни песни и танци "Фолклорна Магия".

Точно по български, ритъмът достигна седем осми, а най-личните, темпераментните и кръшни танцьори сред публиката получиха и награди.

„Защото където и да сме по света българското древно наследство е по-живо от всякога!“, категоричен е Георги Анадолов, организатор на Първия събор „Древно наследство“ в Лондон.

Снимка: Архив

 

Севим Рашидова
Севим Рашидова Отговорен редактор
Новините днес