Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лондон очаква сделка за Brexit до 21 ноември

31 октомври 2018, 19:43 часа • 1587 прочитания

Великобритания се надява да финализира сделката за оттеглянето си от Европейския съюз до 21 ноември. Това каза министърът за Brexit в писмо до депутатите, публикувано в сряда, предаде БГНЕС.

"Ще се радвам да дам доказателства пред комисията, когато приключи сделката и понастоящем очаквам 21 ноември да бъде подходящ", пише Доминик Рааб до комисията за контрол на Brexit в Камарата на общините.

Писмото е от 24 октомври, но е публикувано едва днес. Както Рааб, така и Оливър Робинс, главен съветник за Brexit на премиера Тереза Мей, бяха поканени да се обърнат към комисията на 21 ноември.

По-голямата част от сделката за развод с Брюксел е договорена, но продължават разговорите за това как да се избегнат нови проверки на сухопътната граница на Великобритания с Ирландия, след като тя напусне единния пазар на Блока и Митническия съюз.

Рааб ще посети британската провинция Северна Ирландия в петък за запознаване с нещата на място, което ще включва срещи с местни фирми и политици, каза служител в неговото министерство пред агенция France Presse.

Рааб също така написа, че „краят вече се вижда“, уточнявайки, че все пак има и пречки, които трябва да бъдат отстранени. Неговият предшественик Дейвид Дейвис, който се отказа от подхода на правителството към Brexit през юли, заяви, че окончателната сделка вероятно ще бъде приета, когато става дума за гласуване в Камарата на общините.

Дейвис е сред голямото малцинство от консервативните депутати, които категорично се противопоставят на стратегията на Мей, което поражда опасения, че сделката ще бъде отхвърлена. 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес