Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ломбардия и Венето гласуват на референдуми за по-широка автономия от Италия

22 октомври 2017, 09:14 часа • 2876 прочитания

Гласоподавателите в северните италиански региони Ломбардия и Венето ще проведат референдуми, чрез които се надяват да получат по-широки автономни правомощия от централното правителство в Рим, предава AFP.

„Консултативните“ избори са само началото на процес, който може, в течение на времето, да доведе до прехвърляне на правомощия от Рим към регионите. Идеята за отделяне от Италия е споделяна от много тесен кръг последователи. Въпреки това се очаква, че и в двете области ще надделеят поддръжниците на по-широка автономия. Според анализаторите, тези референдуми са отражение на центробежни процеси, предизвикани от плебисцита в Шотландия, решението на Великобритания да напусне ЕС и каталунската криза.

Очаква се и двата региона да гласуват в полза на получаването на по-широки автономни права, но избирателната активност ще има решаващо значение за това каква тежест ще имат резултатите.

В регион Венето активността трябва да е над 50%, за да бъде валидно гласуването, докато в Ломбардия не съществуват подобни ограничения, но ниската избирателна активност ще намали значението на гласуването и ще отслаби позициите на местното управление в евентуални преговори с Рим, предаде Фокус.

Ломбардия, със столица Милано и Венето, с център Венеция, са дом на 1/4 от италианското население и произвеждат около 30% от италианската икономическа продукция.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес