Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Литвиненко вероятно се е отровил сам?

08 април 2015, 17:55 часа • 5606 прочитания

Един от основните заподозрени за убийството на бившия шпионин Александър Литвиненко твърди, че той, без да иска се е отровил сам.

Бизнесменът Димитри Ковтун, който заедно с бившия бодигард в Кремъл Андрей Луговой имат издадени заповеди за арест от Великобритания, заяви пред журналисти в Москва, че Литвиненко е бил болен още преди двамата да се срещнат през октомври 2006 г. и по всяка вероятност се е отровил сам, без да иска.

Ковтун и Луговой са обвинени в това, че са отровили Литвиненко посредством пакет с чай, съдържащ радиоактивния изотоп полоний-210.

"Литвиненко ми каза, че няма да яде нищо, защото предната вечер се е натровил ужасно, повръщал е цяла вечер и е повикал линейка", каза Ковтун по време на свидетелстването си пред британски разследващи.

"Аз съм повече от сигурен, че (Литвиненко) е имал работа с полоний, без да е знаел", каза още той, описвайки смъртта му като "непредумишлено самоубийство".

"Може би е имало някакъв вид изтичане на полоний, който постоянно се е натрупвал в тялото му", каза още той. Ковтун допълни, че не знае дали самият Литвиненко е разполагал с плутония или някой му е дал нещо, което да пренася.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес