Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Литва засилва системите си за противоракетна отбрана

08 февруари 2018, 14:35 часа • 1731 прочитания

В отговор на решението на Москва да разположи оперативно-тактически комплекси „Искандер-М“ в Калининградската област, Литва обяви, че ще укрепи системите си за противовъздушна отбрана, предаде ТАСС, цитирана от агенция "Фокус".

В ефира на радио Ziniu Radijas литовският министър-председател Саулиус Сквернялис заяви, че разполагането на „Искандер-М“ в руския ексклав диктува необходимостта от предприемането на реципрочни мерки.

Разполагането в Калининградската област на комплекси „Искандер-М“ потвърждава необходимостта от подсилване на нашата Противоракетна отбрана (ПРО)“, подчерта Сквернялис.

Припомняме, че по-рано бе съобщено, че в руския ексклав е създадена инфраструктура за разгръщане на оперативно-тактическия комплекс „Искандер-М“, заяви командирът на дислоцираната в региона 152-ра ракетна бригада Анатолий Городецкий.

„Готовността за строително-монтажните работи по първия етап е 100%. В експлоатация са предадени осем мобилни укрития (ТМУ), котелно помещение, инженерна мрежа, завършено е благоустройството“, подчерта командирът на дислоцираната в региона 152-ра ракетна бригада във видеовръзка за Дните на отворените врати в Министерството на отбраната на Руската федерация. Същевременно военният министър на Москва Сергей Шойгу допълни, че са получени три комплекта системи „Искандер-М“.

За първи път за разполагане на комплексите „Искандер-М“ в Калининградската област в отговор на разгръщането на американски противоракетни системи (ПРО) в Полша и в Чешката република в Москва се заговори през 2008 г., когато президентският пост заемаше Дмитрий Медведев. Към настоящия момент практически всички ракетни бригади на Сухопътните войски на Руската федерация разполагат с „Искандер-М“. Изключение правеше единствено Калининградската област.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес