Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Литва ще обяви извънредно положение заради военната агресия на Русия

24 февруари 2022, 13:08 часа • 2353 прочитания

Литва ще обяви извънредно положение, след като Русия нахлу в Украйна рано тази сутрин. За въвеждането на извънредните мерки съобщи президентът Гитанас Науседа и нарече действията на Русия "непредизвикана военна агресия".

"Днес ще подпиша указ за въвеждане на извънредно положение, който ще бъде приет от парламента на извънредно заседание", обяви Науседа, цитиран от обществената телевизия LRT.

"Свидетели сме на престъпните действия на Русия срещу Украйна. Не можем да останем безразлични към тази непредизвикана военна агресия, която заплашва милиони невинни животи и подкопава основите на международния ред", каза държавният глава. Президентът на Литва ще предложи Украйна да получи статут на кандидат за членство в ЕС

"Въпреки че няма директна заплаха за стабилността в Литва, ние трябва да оценим правилно ситуацията и да действаме отговорно и солидарно", добави президентът.

Балтийските държави днес вече излязоха със съвместно изявление, в което призовават за сурови санкции и задействане на член 4 на НАТО.

В ход са активни консултации в рамките на НАТО и ЕС, които включват активна подкрепа за Украйна и строги санкции срещу Русия. "Пред лицето на бушуващото зло, ние трябва да стоим обединени в солидарност и готови да отвърнем", категоричен е той.

"Само обединен и силен отговор от страна на демократичния Запад може да спре Русия. Никога преди не сме били толкова силни и толкова добре подготвени да се изправим срещу външни предизвикателства заедно с нашите съюзници. Бъдещето на цяла Европа може да зависи от това как ще реагираме през следващите часове и дни", пише Науседа в Twitter.

Литва граничи както с Русия, през Калининград, така и с Беларус, където Русия е събрала повече от 30 000 войници през последните месеци. Има съобщения за пресичане на войски на границата на Беларус с Украйна.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес