Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лидерът на партията в ЕП, в която е ДПС, поиска моментално спиране на преговорите с Турция за ЕС

15 март 2017, 12:00 часа • 2473 прочитания

Нека замразим моментално преговорите за членство на Турция в Европейския съюз. За това призова Ги Верхофстад по време на дебата в Европейския парламент за бъдещето на Европейския съюз.

Бившият белгийски премиер и лидер на АЛДЕ (бел. ред. - там е позиционирана ДПС. ТУК можете да видите списък с депутатите) беше категоричен, че няма как да се толерира езикът, който турският президент Реджеп Ердоган използва по адрес на Холандия и Европа. Припомняме, че Ердоган определи Холандия като нацистка заради отказа да бъде допусната агитация от турски министри в подкрепа на референдума в Турция, който трябва фактически да даде пълната власт в страната на Ердоган – и по закон.

Възмущение от казаното от Ердоган изрази и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. „Бях скандализиран от това, което беше казано по отношение на Холандия, Германия и Европа. Никога няма да приема такова сравнение между нацистите и съвременните правителства“, заяви Юнкер. А председателят на Европейския съвет Доналд Туск напомни, че Ротердам е бил изцяло разрушен от нацистите, като сега има за кмет човек, роден в Мароко. „Ако някой вижда в Ротердам нацизъм, значи е напълно откъснат от реалността“, каза Туск.

Според Верхофстад моментално всички европейски лидери и държави трябва да поискат освобождението на кореспондента на Die Welt Дениз Юджел, който беше арестуван от Турция заради пропаганда в подкрепа на терористична организация и подтикване към омраза. Юджел беше задържан на 14 февруари, след като отразява темата за имейлите, с които, според твърденията, група хакери с леви политически убеждения са се сдобили от личния имейл адрес на Берат Албайрак, министър на енергетиката на Турция и зет на президента на страната Реджеп Тайип Ердоган. Абсурдно е Ердоган да говори за свобода на словото при ареста на Дениз Юджел, каза в прав текст Верхофстад.

Пълно членство на Турция в ЕС след референдума на 16 април не е реалистично, съгласиха се от ЕНП с Верховщад, но с доста по-мек тон. Позицията на най-голямата партия в ЕС е, че с Турция трябва да има сътрудничество по принцип, но предвид обстоятелствата това изглежда невъзможно.

Влиянието на Brexit

Темата за излизането на Великобритания беше застъпена по-сериозно от председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Той увери, че ЕС няма да се поддаде на заплахи от страна на Великобритания в преговорния процес и че е абсурдно да се мисли, че ако няма официално споразумение за излизането на Обединеното кралство, това ще е по-добре за Албиона, отколкото за ЕС. Искам да е ясно, че сценарий без сделка ще е лош за всички, но най-вече за Обединеното кралство”, подчерта Туск.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес