Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лидерите на върха без консенсус за спасение от икономическата криза, породена от коронавируса

18 юли 2020, 07:00 часа • 3315 прочитания

Без договорка завърши вчерашната делегация на държавните и правителствените ръководители на ЕС, предаде БГНЕС.

В първия ден от срещата на върха в Брюксел, държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз не можаха да се споразумеят за формирането на 7-годишен бюджетен план за 2021 г. - 2027 г. и фонд за възстановяване на икономиката на общността след пандемията. Преговорите ще продължат и днес (18.07.20 г.), като началото е насрочено за 11:00 ч. местно време т.е. 12:00 часа българско време, съобщава ТАСС.

Източник на агенцията информира, че лидер на една от страните от Европейския съюз е заявил, че "все още няма споразумение и всички се нуждаят от почивка, поради което ще бъде необходимо да се върнат към преговорите със свежи сили". Според друг дипломат, преговорите са блокирани от министър-председателя на Холандия Марк Рюте, който има "собствена визия за управление на възстановителния фонд". Холандия е една от четирите държави, които не искат 2/3 от бъдещия фонд да бъдат похарчени безвъзмездно.

Срещата на върха на ЕС е посветена на преговори за 7-годишен бюджетен план в размер на 1,074 трилиона евро и фонд за икономическо възстановяване след пандемията на коронавирус от 750 милиарда евро. Припомняме, че късно снощи чешкият премиер Андрей Бабиш каза, че възгледите на евролидерите остават много различни след продължили с часове преговори по плана за инжектиране на стотици милиарди евро в икономиката на Европейския съюз, пострадала от коронавируса. Според него, лидерите на 27-те държави членки не са близко до сделка и няма споразумение за размера на новия фонд за икономическо възстановяване - т.е. колко пари да бъдат харчени безвъзмездно и колко под формата на кредити. ЕК предлага 500 млрд. да бъдат похарчени безвъзмездно, останалите да са под формата на заеми.

Още по темата може да откриете - ТУК.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес